ABLAK "U" ÉRTÉKE

Hány U-értéke van egy műanyag ablaknak ?

Furán hangozhat a kérdés, de ha jobban utána járunk, 4 különböző U-értéket is találunk.

Ug (g = glass) az üveg U-értéke,

Uf (f = frame) a toké,

Uw (w = window) az egész ablaké önmagában,

Uw,eff az ablaké a beépítés után.

Melyik U-érték a legfontosabb? Természetesen a végeredmény az Uw,eff, mely passzívház esetében nem lehet nagyobb, mint 0,85 W/m2K. Ennek a határértéknek nem csak hőtani az eredete, hanem a huzatmentességet, azaz a tökéletes komfortot is hivatott szolgálni, ugyanis minél nagyobb az egymás mellett lévő különböző felületek hőmérséklet különbsége, annál gyorsabb légáramlás indul el közöttük. A kellemes komfortérzethez az szükséges, hogy a tartózkodási helyeken a levegő áramlási sebessége ne haladja meg a 0,1 m/s-ot, ami azt feltételezi, hogy a szomszédos felületek hőmérsékletének különbsége kisebb kell legyen, mint 4,2 K.

Az üvegfelületeknek két fontos paraméterük van: az Ug érték a hőveszteségre, a g-érték pedig a szoláris nyereség mértékére utal. A g-érték azt adja meg, hogy az üvegfelületre eső napfény hány százaléka jut be ténylegesen az épületbe. Minél jobb egy ablak Ug értéke, általában annál rosszabb a g-értéke. Egyrétegű ablak Ug értéke 5,80 W/m2K, 87% fényáteresztés mellett, kétrétegű levegővel töltött ablaknál 2,8 W/m2K és 77%, míg kétrétegű hővédő üvegezésnél nemesgáztöltéssel 1,10 W/m2K és 56% ez az érték.

A hőátbocsájtási tényező, a k-érték (újabban U betűvel jelzik) az anyagra (falra, ablakra, stb.) jellemző mutatószám, mely jellemzi szigetelőképességét, azaz mutatja, hogy az anyagon 1 m2-en, 1 óra alatt milyen mennyiségű hőenergia áramlik át, ha a külső-belső hőmérséklet különbség (Kelvin, vagy delta t) 1 C, k = W/m2K

Ahány ház, annyiféle ablakfunkció és műszaki követelmény. A bizonytalanságot és helytelen választást elkerülhetjük, ha odafigyelünk a részletekre!

Az "u" érték a műanyag ablak hőátbocsátási tényezője. Ez a szám egy képlet eredménye. Ez a szám minél kisebb, annál jobb. Tehát ha egy műanyag ablak u értéke 1.0, az hatékonyabban szigetel, tehát takarékosabb egy olyan társánál, amelynek pl 2.8 W/m2K. Több "u" érték létezik. Az "ug" az üvegre, az "uw" az egész ablakra vonatkozik!

Az ablaküveg

A magasabb u értékkel rendelkező ablaküvegek (ug=2,8 W/m2K) számos kellemetlenséget okozhat a vásárlónak. Azon kívül, hogy nem nyújtja a megfelelő hőszigetelést, az ablak csukott állapotában párásodhat. Hideg idő esetén pedig kellemetlen hidegérzetet biztosíthat az ablak közelében álló személynek. Ezért érdemes kiváló hőszigetelő üveggel ellátott műanyag ablakot választani pl., (ug=1,0 W/m2K).