^Vissza az elejére
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Aktuális

 

 "Tisztelt Kisdeák József úr!

Ezúton szeretnénk megköszönni önzetlen támogatásukat, mellyel lehetővé tették,hogy egy mozgáskorlátozott fiatalembernek az Önök által felajánlott ablakkal és annak beépítésével, a szobáját teljesen felújíthattuk.
Isten áldása legyen munkájukon!
Köszönettel és szívélyes üdvözlettel a fonyódi Máltai Szeretetszolgálat nevében,
Lebó Lászlóné"
 
 Bels javts2
 
endrd2
 
fenyves msolata
 
fenyves1 msolata
 
IMG 0287
 
IMG 0289
 
pkozd2
 
pkozd3
 
Sifok ablakcsere
 
WP 20170130 001
 
WP 20170130 004

Ablakcsere

Amit mindenki tudni akar az ablakcseréről...

Ablakcsere családi házban

ablakcsere1Családi házaknál az ablakos "elengedheti" a fantáziáját, mivel itt van a legtöbb variációs lehetőség az ablakok cseréjének kivitelezési módjaiból.

Van olyan is, aki ha ablakcserére szánja el magát, akkor egy "csendes" ablakcserét tervez, semmi extra, a régi ki az új ablak be és kész. Ha kéri az ablakcsere utáni munkálatokat, akkor szerencsés esetben az ablakos elvégzi, szerencsétlenebb esetben, amikor is az ablakos nem olyan felkészült szakmailag, akkor az utómunkálatokhoz további szakit kell hívni, például kőművest és így máris tovább tart az ablakcsere.

A családi házaknál nem követelmény, hogy az új ablak a réginek mása legyen kinézetre, így itt Te döntöd el, hogy megtartod a régi formát, vagy az igényeidnek megfelelőt vásárolsz.

Az ablakcsere - Kezdjük a legegyszerűbb kivitelezési móddal, amely hasonló a társasházaknál leírtakkal:

1.) Ha a régi ablakod tokja keskeny, kb. 6-10 cm, akkor az egyszerűbb ablakcserére számíthatsz. Régi ablak tokja elfűrészelve kibontásra kerül, helyére beépítjük az újat. Kívül és belül takaróléccel takarjuk a szerelési hézagokat, majd felszerelésre kerülhetnek a redőnyök, szúnyoghálók, párkányok és könyöklők.

2.) Ha a régi ablakod szélesebb, kapcsolt gerébtokos, pallótokos és ezekhez hasonló kialakítású, akkor számíthatsz arra, hogy miután a régi kibontásra került az új pedig beépítésre, akkor utána belső kőműves javítást is kell végezni. A belső javítás nem azért szükséges, mert nagyobb a rombolás mértéke, hanem azért, mert a régi széles tok mögötti fal felülete fog látszani az új keskenyebb ablak beépítése után. Ezt a felületet takaróléccel nem tudjuk takarni, így jön a kőműves munka, amit megoldhatsz sk., szakival, vagy velünk.

Kívül ugyanúgy felszerelésre kerül a redőny, szúnyogháló, párkány, belül pedig a javítás után a könyöklő.

erkelybeepites1erkelybeepites2erkelybeepites3erkelybeepites4

Ablakcsere homlokzati hőszigeteléssel kapcsoltan...

Manapság már sokan végeznek komplett lakásfelújítást ablakcserével és homlokzati hőszigeteléssel együtt. Minden esetben rákérdezek, tervezel-e homlokzati hőszigetelést, mivel nekem akkor úgy kell variálnom az ablakok gyártástervét, ahogyan Te, vagy a szigetelést kivitelező szakid kéri. Javaslatokat Én is tudok tenni, de mindezek elfogadása csak rajtad múlik.

Az új ablak beépítése a régi helyére, ugyanarra a mélységi szintre

Ennek lényege, hogy az új ablak az ablakcsere során a régi mélységi szintjére kerül beépítésre, de figyelembe véve azt, hogy később a homlokzati hőszigeteléssel befordulnak az ablak tokjára. Itt a szigetelés vastagságának megfelelően kell az ablakot előkészíteni. Ehhez alapesetben toktoldót, vagy más néven tokszélesítőt alkalmazok.

Ha Te úgy úgy véled, hogy azzal megdrágítjuk az ablakodat, akkor nagyobb szerelési hézagok elhagyásával is tudok tervezni, de ez a módszer nem alkalmas arra, hogy 2-3 cm vastagságnál több hőszigetelő lappal takarj az ablakodra, főleg ha még redőny is van.

A hőszigetelésben a "gyenge pont" mindig az ablakok és ajtók körüli falrész és nyilván ha Te 15 cm vastagságú lapokat ragasztasz a homlokzatra, akkor nem akarsz lemondani a jó hőszigetelésről az ablakok körül sem. De, vannak ennél jobb módszerek is....

kommerling ablakkommerling ablak 2kommerling ablak 3ablak4

Az új ablak beépítése külső falsíkra

Ez a beépítési mód már társítható a ház komplett felújításával, mivel itt már a régi kibontott ablak helyét belül javítani kell. Bár, nem mindenkinek teszik, hogy az ablak ennyire kint van, de a lényege, hogy az új ablak a meglévő fal külső síkjára kerül beépítésre. Lehet körben plusz toktoldót is alkalmazni és ennek végül is az a lényege, hogy minél vastagabb, több hőszigeteléssel takarjuk az ablak melletti falrészt, hogy itt később ne legyen hőhíd.

Redőny alkalmazásánál mindenképp plusz toktoldó kell az ablakra, hogy körben megfelelően lehessen a hőszigeteléssel takarni az ablak környékét.

Kicsit macerásabb ez a beépítési mód, ha a ház olyan régi és elöregedett a külső vakolata, hogy a beépítő csavarokat nem tarja meg kellően.

Lehet plusz beépítő vagy szerelőfülekkel befelé erősíteni a beépítést, de szerintem ilyen esetben már el kell gondolkodni egy jobb beépítési módon...

Az új ablak beépítése xps-el, lábazati hőszigetelő lapokkal bélelt nyílásba

Ne mondj le a hőhídmentes ablakok körüli falról ablakcserekor !

Ha már ablakcserekor vastag hőszigetelésben gondolkodsz és nem vagy ellene a plusz munkát okozó belső munkálatoknak, akkor ezt válaszd !

Ennél a kivitelezési módnál akár 10 cm szigeteléssel is kibélelheted a belső falnyílást, mivel ezt áttudjuk hidalni beépítő csavarokkal. Mondjuk, azért a legideálisabb a 4-5 cm, de ez mindenképp keményebb felületű hőszigetelő lap legyen.

Ezt úgy képzeld el, hogy a régi kibontott ablakod falnyílásába felül, két oldalt és alul is hőszigetelő lapokat ragasztasz. Ezzel igaz, hogy kisebb lesz az új ablakod, de a jobb, majdhogynem tökéletes falszigetelésért cserébe szerintem megéri az áldozathozatal.

Nagyobb volumenű felújításokkor kibővítik a meglévő ablak nyílását, majd kibélelik, így még az ablak méretéből sem veszítesz semmit.

Ennél az ablakcsere módszernél mélységben bárhová teheted az ablakodat, ahol neked tetszik, nincs macera még redőny esetén sem.

Arra kell figyelni, hogy alul az xps lapokat a leendő ablak két sarka alatt valami keményebb anyaggal kell kiváltanod, mondjuk ytong-al, hogy itt lehessen biztonságosan ékelni, állítani az ablakot a megfelelő szintbe. A megfelelő vízszint pedig a biztonságos működés záloga.

Miután az ablak beépítésre került akkor a csavarok és a megszáradt purhab biztonsággal megtartja az ablakodat.

Ablakcsere társasházban

Tégla építésű társasházak régi ablakai két fő típusra oszthatók, egyrészt a hagyományos kapcsolt geréb tokos, vagy pallótokos és a keskeny tokos, egyszárnyú ablakokra.

A két különböző régi ablakok kibontása után más jellegű befejező munkálatokat kell elvégezni.

Ablakcserekor "rombolásról" olyan geréb tokos nagyon régi épületeknél lehet beszélni, amelyek falazati állaga amúgy is rossz. Persze nem kell fal kidőléstől és egyéb ház összeomlástól tartanod.

Ezekben az épületekben az ablakcsere jóval nagyobb porral és sittel jár, mivel a régi ablakok mögött a hosszú évek alatt megült a por és a korom, valamint elöregedett a vakolat és a habarcs.

A régi pallótokokat minden esetben darabokra fűrészelve szedjük ki a falnyílásból. A régi ablak kibontása után alaposan megtisztítjuk a nyílást, majd beépítjük az új ablakot. Az új ablak beépítéséhez társulhat még redőnyözés is. Kívül ajánlott a külső párkány felszerelése, vagy a meglévő kőpárkány takarása vízzárás végett. Kívül alkalmazható takarólécezés, ez úgyszintén vízzárás végett, valamint az esetleges kilátszó purhab takarása miatt.

Ablakcsere során a belül látszó falsérüléseket gipszkartonos módszerrel javítjuk. A gipszkartonnal egyenletes, tetszetős, sima felület alakítható ki. Belülre műanyag, kő, vagy műkőpárkányt kérhetsz.

A belső javítással együtt komplett a kivitelezés és tapasztalatból állítom, hogy rövidebb ideig tart nekünk az ablakcsere helyreállítással, mintha kőművest fogadnál utánunk.

A társasházak másik régi ablaka a keskenyebb tokos, amelynél nem kell belső javítást végezni, viszont volt már példa, hogy takarólécezés helyett a gipszkartonos javítást kérték, mivel szebb a javított belső falnyílás, vagy spaletta.

A társasházaknál ablakcserekor főleg az utcafronti ablakok esetében ragaszkodnak az egységes kinézethez, tehát az új ablakokat is úgy kell terveztetni kinézetre, mint az eredeti.

Vannak azért nyűgök a régi épületeknél, amikor is plusz toktoldókat kell alkalmazni, akkora a külső és a belső nyílás méret közötti különbözet. Mivel az új ablakok tervezésénél túlnyomórészt a külső méreteket kell alapul venni, ezért előfordul, hogy az új ablak üvegfelülete jelentősen lecsökken, de hát a jobb hőszigetelés érdekében ezt szerintem be kell vállalni.

Van olyan ablakcsere módszer is, hogy megtartják a régi ablakok tokját ha jó állapotban van és abba kérik az új ablakok beépítését.

Bár nem vagyok híve ezen beépítési módnak, de kívül is és belül is mindig törekedtem a tökéletes takarólécezésre.

Budapest VIII. kerületben egymás mellett lévő régi geréb tokos ablakokat belül gipszkartonnal borítottam el, a végeredmény nagyon tetszett nekem is. Vakolt, glettelt, élvédőzött falfelületet kaptunk végeredményként. Ugyanezt az eljárást máshol is alkalmaztam, nagy sikerrel.

Ablakcsere panellakásban

A panel lakások ablakai fából készültek, a legszerencsétlenebb kialakításukra jellemző a forgó ablak. A '80-as évek második felétől már alkalmaztak műanyag ablakokat is, de ezek üvegezése, gumírozottsága és zárszerkezete elmarad a mai kor modern ablakaitól. Manapság már ezeket is sorba cserélteti tulajdonosa.

Az itthon legelterjedtebb típusú panel épületeknél a régi nyílászárók acél karmokkal vannak befogatva az ablaknyílásban körbefutó beton bordához. Ezt a bordát nem látod, mivel belülről s kívülről 4-5 cm széles fa szegélyléc takarja. A bordáknál a szigetelést egy szivacsos tömítőanyaggal oldották meg.

Ablakcseréhez az új ablakok méretezésénél felméréskor ezeket a bordákat figyelembe kell venni, hiszen az új ablaknak a régi helyére kell pontosan illeszkednie.
Ablakcserekor a régi ablakról leakasztjuk a nyílószárnyakat, a forgó ablakokat úgy szereljük le. A már említett fa szegélyléceket leszedjük az ablak tokjáról. A külső párkányt és a belső könyöklőt úgyszintén lebontjuk.
A szegélylécek leszerelése után láthatóvá válnak azok a fém karmok, amelyek egy-egy csavarral vannak összefogatva, így rögzítve az ablakot a beton bordához. A csavarok eltávolítása után az ablak keretét kifelé kiemeljük a helyéről, majd beemeljük a helyiségbe. A falnyílást megtisztítjuk.
Ha már kívül homlokzati hőszigetelés van, akkor a régi ablak keretét szétfűrészeljük, így elkerülhetjük a szigetelés sérülését.

Az új nyílászárót ablaktok rögzítő csavarral, egyszerűbben beépítő csavarral rögzítjük a nyílásba. Előtte a tokot ki kell fúrni 6-6,5 fúróval. Egy 150x150 cm ablakot oldalanként 3-3, felül és alul 2-2 csavarral szoktunk rögzíteni.
Miután kifúrtuk a tokot, beállítjuk az ablakot a nyílásba, alul pontosan vízszintesbe, mert ez kell a jó működéshez. Párkányfogadó nem kell a panellakások új ablakaihoz, mivel a fogadónak a helyén a betonborda helyezkedik el.
A szerelési hézagokat oldalt egyformán elosztjuk, beépítéskor az ablaktok oldalsó függőire is figyelni kell vízmértékkel.

Beépítés után felakasztjuk az ablakszárnyat, a hézagokat purhabbal tömítjük telibe fújva a betonbordákat is, hogy ne legyen hőhíd a későbbiekben. A purhab megszáradása után lehet felragasztani az 5 cm széles takaróléceket, a fal és a takaróléc közötti hézagokat festhető sziloplaszttal tömítjük. A külső párkány és a belső könyöklő méretre szabása és felszerelése után részünkről kész is az ablakcsere.
Az esetleges redőnyt az ablak szélességi méretére kell gyártatni, a magassági méret az ablak párkányától a felső panelfalig tart. Az új ablakra redőnyelőkészítést kell tervezni méreten belül, felül tokmagasító, két oldalt tokszélesítővel.

Ablakcseréhez panellakásokba 2 rétegű üveges nyílászárókat ajánlok, de nem ritka már a 3 rétegű üveges műanyag ablak sem, kinek mi az igénye. Az, hogy felesleges a 3 rétegű üveg a panellakásba?? Ugyan már...

A panel ablakcserét a teljes lakásban 1 nap alatt el lehet végezni.

 

Régebbi bejegyzések...

uj ablakMűanyag ablak beépítés, beszerelés:

A munkafolyamatok ismertetése előtt szükségesnek tartom leírni, hogy mennyire fontos az új nyílászárók helyes és pontos felmérése és gyártástervezése. Itt mindig törekedni kell arra, hogy hozzáértő személy, profi ablakos végezze ezeket a munkafolyamatokat is. Rengeteg gondot, problémát takaríthatunk meg, ha pár kérdéssel teszteljük a hozzánk kiérkező "ablakost".

Az ügyfelek 90%-át az ablakcsere során várható "rombolás" mértéke érdekli, amelytől sokan kicsit  tartanak is. Felméréskor már eltudom mondani az esetek többségében, hogy mi várható ablakcserekor. Pl. kertelés nélkül megmondom, ha a redőnyszekrény külső oldali vakolt felülete nem marad a helyén, mivel olyan kivitelezési módon történt a kialakítása anno régen. Persze erre is tudok megoldást javasolni.

Ablakcsere, ablak beszerelés:

Az ablakcsere két módon történhet: a régi ablak tokkal együtt történő kibontásával, vagy a régi ablak tokjába való beépítéssel.

Ablakcsere a régi ablak kibontásával:

uj ablak2A munkafolyamat fázisai a következőek:

- A régi ablakról leszereljük az ablakszárnyakat, az ablakkeretet a falból kibontjuk, maradványait eltávolítjuk. Ehhez a művelethez a legtöbbször fűrészt, kalapácsot és feszítő vasat veszünk igénybe.

- Megtisztítjuk a falnyílást a törmeléktől és a régi ablak maradványaitól (pl. rögzítő csavarok, purhab, építési törmelékek stb...).

- Beállítjuk a megtisztított ablaknyílásba az új műanyag ablak keretét. Fontos, hogy az ablakcsere elvégzése a szükséges pontossággal menjen végbe, a tok vízszintesbe és függőlegesbe kerüljön, hiszen ez biztosítja az új műanyag ablak hosszú távú, rendeltetésszerű működését.

- Az ablak keretét csavarozással a falnyíláshoz rögzítjük. Ez történhet fém profilok alkalmazásával, vagy akár az ablak tokon keresztüli, csavaros rögzítésével is.( Ez utóbbi biztosabb és erősebb rögzítést ad.)
- A rögzítés után felszereljük az új műanyag ablak szárnyait és azt ha szükséges állítókulccsal "finombeállítjuk". Az ablak szárnyakat mindenképp a purhabozás előtt célszerű felszerelni, mivel ekkor még lehetőség van a pontatlan ablakbeállításon korrigálni.

- A réseket purhabbal tömítjük. Fontos tudni: az ablak körül a purhab fontos hő- és hangszigetelő funkciót lát el, valamint az ablakkeretet is hatékonyan rögzíti. Mindig javasolni szoktuk, hogy amíg a purhab teljesen meg nem szilárdul, addig az ablakot vagy ajtót tartsuk zárva, egy nyitott ablak- vagy ajtószárny súlyos problémákat tud okozni, vetemedhet a nyílászáró tokja.

- A megrendelt párkányok, redőnyök stb. - amennyiben a megrendelésben ezek is szerepelnek - szintén felszerelésre kerülnek. A belső, lakás felőli oldalra általában műanyag könyöklő, míg a külső oldalra időjárásálló alumínium ill. kőpárkány kerül. A könyöklőket és párkányokat több színből lehet kiválasztani.

- Előfordulhat, hogy az ablak csere során szükségessé válik a falak utólagos kőműves munkával történő javítása. Erre a panellakások ablak cseréinél kicsi az esély (bár szebben nézne ki, mint az 5 cm. széles műanyag takaróléc) . A téglából épült házaknál még a legnagyobb gondosság ellenére is előfordulhat a vakolat sérülése, valamint a régi faablakoknál a tok beépítési mélysége nagyobb mint az új műanyag ablakoknál.  Az általunk alkalmazott technológiával, nagy gyakorlattal, profi munkavégzéssel állítjuk helyre a megsérült falazatot is.

- Az ablak csere utolsó fázisaként szükség esetén a műanyag ablakok körüli szerelési hézagokat műanyag takarólécekkel takarjuk el.

Ablakcsere a régi ablak tokjának megtartásával:

uj ablak3A régi tok eltávolításával járó ablak cserével szemben nagy előnye az, hogy jóval kisebb felfordulással, porral, kosszal jár a műanyag ablakok ilyen módon történő beépítése, nem sérül a festés és a falazat sem, így nincs szükség ezek helyreállítására.
Az ablakcsere utolsó fázisaként szükség esetén a műanyag ablakok körüli szerelési hézagokat műanyag takarólécekkel takarjuk el, de lehet kérni gipszkartonos burkolást is, amennyiben ezt a régi fa tok engedi. A gipszkartonos eljárással teljes egészében ellehet burkolni a régi tokot,  így egy új ablaknyílás kialakításnak tűnik a végeredmény.

Fontos tudnivaló, hogy vállalkozásunk a régi ablak tokjának kibontásával járó ablakcserét javasolja. Ez ugyanis - bár kétségtelenül nagyobb porolással jár - tartósabb, biztosabb kapcsolatot eredményez ablak és fal között, mint a műanyag ablak régi fa tokhoz történő rögzítése, valamint azt sem felejtsük el, hogy egy régi fa ablaktok vélhetően nem lesz eléggé tartós és időtálló.

Ablak beépítése új építésű házba:

uj ablak4

Sokan azt gondolják, ez a legegyszerűbb munkafolyamat az ablakos szakmában. Aki nincs vele tisztában mire kell figyelni egy új építésű ház ablakainak felmérésénél, gyártástervezésénél, és azok beépítésénél, az inkább kérjen fel erre szakembert.


Mi mindig törekszünk arra, hogy tervrajz alapján, nyílásméret alapján, a tulajdonos és a kivitelező, vagy kőműves jelenlétében mérjük fel a nyílásokat és ekkor is tárgyaljuk át az ablakok és ajtók iránti igényt, műszaki, tartalmi követelmények tekintetében.


A kész gyártástervet ismertetni kell a megrendelővel, az esetleges változtatásokat még a gyártásra történő leadás előtt át kell beszélni.


Az elkészült nyílászárók beépítése úgyszintén nem egyszerű feladat, bár ahol már megvan a rutin, ott gyorsan megy a munka annak ellenére is, hogy ekkor is többféle dologra, kitételre kell figyelni .

Beépítés külső falsíkra - ablakcserekor is alkalmazható:

Az ablakbeépítés lényege, hogy a külső fallal egy síkban kerül az ablak rögzítésre új építésű, vagy felújítás alatt lévő háznál egyaránt.

Manapság a megnövelt külső falsíkra felépített hőszigetelésekkel egyidejűleg vált kedvelt beépítési formává. Előnye, hogy nem kell plusz szigetelő lapokkal kívülről "ráfordulni" az ablakokra. Hátránya, hogy egy 10 vagy akár 20 cm szigetelés esetén is csak 2-3-4 cm a hőszigetelő anyag vastagsága közvetlen az ablaktok mellett, vagyis ez ugyanannyi, mintha ekkora vastagságú hőszigetelőlappal "fordulnánk" rá az ablak tokjára és még külső látványra sem szép a durván eltakart ablaktok. Redőny esetén megnövelt tokszélesítők kellenek az ablakra.

A másik előnye, amelyet a háziasszonyok szeretnek, hogy nagyon széles belső könyöklőt lehet felhelyezni, amely a virágcserepeknek megfelelő az ablakon belül :)

Beépítés hőszigetelő lapokkal bélelt falnyílásba - ablakcserekor is alkalmazható:

Ezzel a módszerrel egy hőhídmentes, tökéletesebben szigetelt ablaknyílásba kerül az ablak beépítésre. Ezt a módszert is lehet új építésű háznál és felújítás alatt lévő háznál is alkalmazni egyaránt.

Az ablaknyílást xps (lábazati, keményebb) hőszigetelőlapokkal bélelik ki, vagyis az ablakkávára szigetelő lapokat ragasztanak, rögzítenek. A hőszigetelő lapoknak szerintem legalább 4-5 cm vastagnak kell lenni. Az ablakot eleve úgy kell gyártástervezni, hogy figyelembe vegyük a kisebb ablaknyílást. Új építésű háznál már megnövelt ablaknyílást lehet kialakítani, tehát nem vesztünk az ablakok méretéből.

Bár talán költségesebb megoldás, de könnyebb redőnyös ablakokat is tervezni ilyen ablaknyílásba, valamint plusz szigeteléssel is rá lehet "fordulni" az ablak tokjára.

Az ablak súlya alatt nem fog megrogyni az xps lap,ha az ablak két alsó sarkánál az xps-t például ytonggal váltják ki.

Lehet kissé bonyolultabb kivitelezésnek tűnik, de garantáltan hőhídmentes lesz a beépített ablak körüli falrész. Ennyi fáradozást pedig szerintem a módszer megér.

Ablakcsere utáni belső kőműves javítás:

ablakcsere9

Az ablakcsere utáni, belső kőműves munka jelen esetben nem szó szerint értendő. Inkább a gipszkarton szereléshez és a festő munkához van köze.

Manapság már egy bontás-beépítést a belső javítással együtt is vállalunk, mivel egy nap alatt két ablakot komplett meglehet csinálni. Mondjuk ez a minimum.

Szerintem ami a technológia mellett szól, hogy nem kell tégla, homok, cement, áthidaló, nincs malter fröcskölés stb.

Tisztább, gyorsabb, precízebb munkát lehet végezni.

A régi, kibontott ablak helyén esetenként hatalmas lyukak tátonganak. Ezekre a lyukakra és a régi ablak felső redőnyszekrényébe megfelelő vastagságú polisztirol szigetelő lemezt (hungarocell) ragasztunk. A szigetelő lemezek előnye a hézag kitöltése mellett az, hogy a belső spaletta, oldalfalat is szigeteli egyben. A redőnyszekrény helyén belül szintén hőszigetelés végett ragasztunk fel.

ablakcsere8

Az így előkészített falfelületre gipszkarton csíkot ragasztunk, gyorsan kötő habarccsal. (Kötési ideje hőmérséklettől függően 0,5-1 óra). A gipszkarton és a sík falfelület közötti hézagot gipszes vakolattal gletteljük, az élekre fém élvédőt ragasztunk, majd az egész ablak körüli felületet simára gletteljük.

Manapság a gipszkarton az építőipar egyik alapvető építési anyagává vált. A kibontott ablakok helyének kijavítására tökéletesen megfelel. Egyenletesen sima, szép falfelületet lehet vele képezni.

 

 

A rombolásmentes ablakcsere titka

Most felfedem előtted a rombolásmentes ablakcsere titkát, de előtte elmesélek két tanulságos történetet, amelyek munkám során estek meg velem és munkatársaimmal...

" Már jó pár évvel ezelőtt történt, hogy egy siófoki sorházi lakás ablakcseréjét kaptuk meg, mint elvégzendő feladatot. A régi ablakok kibontásával nem kellett foglalkoznunk, mivel azt a lakás felújítását végző kivitelező alkalmazottai elvégzik. Tiszta ügy, gondoltam és miután felpakoltuk az ablakokat, redőnyöket a teherautómra, reggel nyolcra már ott is voltunk az ablakcsere helyszínén.
Megnyugodva láttam, hogy négyen-öten mocorognak a kivitelező emberei a földszinti lakásban, így nem lesz fennakadás.
Lerakodtuk a négy ablakot és redőnyöket és rutinosan nekiálltunk azokat előkészíteni a beépítésre. Még arra is ügyeltünk, hogy ne legyünk láb alatt az ablakok kibontásakor, így nem is pakoltunk semmit a lakásba. Néha láttam a szakikat jönni-menni, majd a jövés-menés megszűnt, ami még nem is volt furcsa...
Egy kis idő után egy ütemes kopácsolásra lettünk figyelmesek, majd elindultunk a zaj forrása felé. Ahhoz, hogy lássuk mi történik, ki kellett mennünk az utcára és ott földbe gyökerezett mindhármunk lába a látványtól, ami elénk tárult.
Nem tudom, hogy akkor volt-e éppen arra sétáló járókelő, de ha látott minket valaki, akkor vagy azt hitte megfagytunk, vagy ufót láttunk akik megdermesztettek minket...

A látvány a következő volt: A nagy jövés-menésben végül is egy szaki maradt a helyszínen, aki akkor állt neki kibontani az első régi ablakot, mégpedig oly módon, hogy fogott egy vastag fadarabot, amit veszettül ütött egy nagyobbacska kalapáccsal ütemesen. A régi ablak tokját ütötte befelé a lakás belső tere felé, nem törődve az óriási porfelhővel és a folyamatosan omló vakolattal. Kb. egy percig néztük, amikor is hirtelen megindult a vastag széles régi ablaktok alsó része befelé, magával rántva az alatta lévő egy sor téglát. Az ablaktok lassan, de biztosan hangos nyikorgással kezdett befelé dőlni.
Valahogy, talán a nyikorgás térített minket észhez, egyszerre ugrottunk be a lakásba és segítettünk beemelni a kárhozatra ítélt ablak keretét. -Vigyázz!!, kiáltott az egyik kollégám és annyi időnk volt csak, hogy elugorjunk a felülről lezúduló téglák elől. A régi keret hangos csattanással végeztetett be a padlózaton.
Szerencsére' az ablak felett erős beton áthidaló feküdt, ami a további omlást már megakadályozta.
Szakinktól nem kérdeztem semmit, csak annyit mondtam neki, ha megengedi - ha nem a többi ablakot Mi szeretnénk kibontani. Ezt olyan hangsúllyal mondhattam, hogy ez ellen nem volt apelláta.
Nos, ennek az ablaknak a beépítése elmaradt másnapra, mivel először alkalmassá kellett tenni az ablak nyílását az új befogadására. "


A második történetem talán nem ennyire súlyos rombolással járt, de ha nem érkezünk időben, akkor akár baleset is lehetett volna a vége...

" Ez a történetem is már jó pár évvel ezelőtt esett meg velünk...
Egy Tolna megyei kis faluba mentünk ablakokat beépíteni és itt úgy szólt a fáma, hogy a régi ablakokat a tulajdonos-megrendelő bontja ki. Reméltem, hogy sikerrel jár a megrendelőnk...
Mire lezötyögtünk a teherautómmal a faluba, már futott elénk a kétségbe esett tulaj, hogy baj van, mert az  első ablak kibontásakor megindult az ablak feletti áthidaló-szemöldök kifelé.
Na, gondoltam, ez sem lesz sétagalopp...
A látvány ami fogadott nem volt annyira elkeserítő, de könnyen lehetett volna belőle baleset, ugyanis a tulajdonos rutintalanságának köszönhetően a régi ablak kibontásakor a redőnyszekrény deszkáit a szemöldöknek feszítve próbálta leszedni, amitől a szemöldök megindult kifelé. Ez a szemöldök egy kb. 8 cm vastag, 40 cm magas, vasalt, öntött beton volt. Nem a legjobb cement-sóder keverési arányt használhatták az akkori kőművesek, mert amúgy is gyenge volt.
Annyit tudtunk tenni, hogy erős laposvasakkal megfogattuk kívül a szemöldököt az oldalfalhoz, majd azt később a tulaj kőművessel rendbe hozatta.
A többi ablakot már Mi bontottuk ki... "


Az első történetben az olyan régi ablakok tokjait szétfűrészelve, darabokban lehet rombolás mentesen kibontani. A második történetben a redőnyszekrény kibontásakor óvakodni kellett volna az áthidaló-szemöldök melletti feszítést, spájszerolást.

Tudnék még történeteket mesélni olyanról is, hogy hány esetben hívtak újra beépíteni ablakot más iparos szakik hibáját helyrehozván, vagy szervizelni olyan ablakokat, amelyet nem ablakos szakemberek építettek be.

Az óriási titok a rombolásmentes ablakcserében amire sokan keresik a választ csak annyi, hogy hozzáértő szakemberrel kell elvégeztetni mind az ablakcserét, mind az ablakok beépítését. Most sokan csalódottak lehetnek, mivel szeretik a titkokat és az azokhoz fűződő misztikus megoldást, de garantáltan akkor döntesz helyesen, ha szakemberre bízod az ablakos dolgok probléma mentes megoldását.

Az ablak és kosárlabda rejtélye...

hideg ablak kosarlabdaval

Beszélhetünk hőszigetelési értékekről, megtakarításról ablakcsere után ami pénzre is átszámítható, de ha ezt kedves olvasóm nem érted, akkor bizony mindhiába az egész. Ugye így van ?

Bemutatom a legegyszerűbb szemléltetési módot, ami bizonyíthatóan helytálló.

Vedd elő matek tudásod és mérd meg gondolatban a régi ablakaid melletti-alatti-feletti, icinyke-picinyke hézagokat, ahol télen tódul lakásodba a borzongatóan jéghideg kinti levegő. Tudod, ezek a pici rések és hézagok okozzák azt a kellemetlen érzést, amikor is fűtesz és fűtesz és fűtesz, de még mindig fázol a lakásban. Legrosszabb esetben még a függöny is lebeg szeles napokon.

Miután összeadjuk ezeket a piciny réseket, akkor a végeredmény akár egy kosárlabdányi lyuk területe is lehet. Gondolj bele abba a tehetetlen érzésbe, hogy ez a lyuk ott van a faladon, semmivel sem zárhatod le és ha nem akarsz a lakásban megfagyni, akkor bíz' nincs mese, fűtened kell.

Most pedig, képzeld magad elé azt a kellemes helyzetet, amikor eltűnik ez kosárlabdányi lyuk. Ez azt jelenti, hogy megtörtént az ablakcsere. Megszűnik a hideg betódulása az ablakokon, van foganata a fűtésednek és akár meztelenül is flangálhatsz a lakásban a felfázás legkisebb veszélye nélkül. Na jó, ez kicsit elvont hasonlat, de érzékletes...

Szóval, így került a kosárlabda az ablakba és remélem átérzed egy ablakcsere fontosságát...

"Ezelőtt közel tíz évvel ugyanabban a cipőben jártam, mint talán most Ön. Öreg családi házunk ablakai megértek a cserére. Korhadtak, befújt a szél, télen ontotta a hideget, reggelre kihűlt a szoba. Hiába próbáltam bármilyen szigetelést az ablakszárnyak közé betenni, semmit nem segített. Egy előnye volt, hogy kedvesem mindig odabújt hozzám az ágyban...:)
Akkor már műanyag ablakgyárban dolgoztam és miután ellestem az ablakcsere fortélyait, megvettem első műanyag ablakomat a szobánkra.

Miután végeztem az ablakcserével, utána tapasztaltam az első pozitív tulajdonságokat. Éjjel csend volt a szobában... Kizártam az éjszaka hangjait. Viharban sem kellett az állandó égdörgést hallgatnom.

Eljött a tél. A többi nyílászárómnál még küzdöttem a hideg valamely módon történő kizárásával, de az első és akkor még egyetlen műanyag ablakom állta a tél megpróbáltatásait. A szobában meleg volt, reggel tovább volt meleg. Örömmel szögeztem le, hogy megérte a befektetés és eltökélt szándékom volt, az összes ablakomat kicserélni.    
...ja, és azóta nem fázik a lábam...:) "

 ablak arajanlat keres

szerző: Kisdeák József

<p

Copyright © 2013. Műanyag ablakok - Ablakcsere Minden jog fenntartva.