^Vissza az elejére
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Aktuális

 

 "Tisztelt Kisdeák József úr!

Ezúton szeretnénk megköszönni önzetlen támogatásukat, mellyel lehetővé tették,hogy egy mozgáskorlátozott fiatalembernek az Önök által felajánlott ablakkal és annak beépítésével, a szobáját teljesen felújíthattuk.
Isten áldása legyen munkájukon!
Köszönettel és szívélyes üdvözlettel a fonyódi Máltai Szeretetszolgálat nevében,
Lebó Lászlóné"
 
 Bels javts2
 
endrd2
 
fenyves msolata
 
fenyves1 msolata
 
IMG 0287
 
IMG 0289
 
pkozd2
 
pkozd3
 
Sifok ablakcsere
 
WP 20170130 001
 
WP 20170130 004

Ablak "U" értéke

Hány U-értéke van egy műanyag ablaknak ?

Furán hangozhat a kérdés, de ha jobban utána járunk, 4 különböző U-értéket is találunk.

Ug (g = glass) az üveg U-értéke,

Uf (f = frame) a toké,

Uw (w = window) az egész ablaké önmagában,

Uw,eff az ablaké a beépítés után.

Melyik U-érték a legfontosabb? Természetesen a végeredmény az Uw,eff, mely passzívház esetében nem lehet nagyobb, mint 0,85 W/m2K. Ennek a határértéknek nem csak hőtani az eredete, hanem a huzatmentességet, azaz a tökéletes komfortot is hivatott szolgálni, ugyanis minél nagyobb az egymás mellett lévő különböző felületek hőmérséklet különbsége, annál gyorsabb légáramlás indul el közöttük. A kellemes komfortérzethez az szükséges, hogy a tartózkodási helyeken a levegő áramlási sebessége ne haladja meg a 0,1 m/s-ot, ami azt feltételezi, hogy a szomszédos felületek hőmérsékletének különbsége kisebb kell legyen, mint 4,2 K.


Az üvegfelületeknek két fontos paraméterük van: az Ug érték a hőveszteségre, a g-érték pedig a szoláris nyereség mértékére utal. A g-érték azt adja meg, hogy az üvegfelületre eső napfény hány százaléka jut be ténylegesen az épületbe. Minél jobb egy ablak Ug értéke, általában annál rosszabb a g-értéke. Egyrétegű ablak Ug értéke 5,80 W/m2K, 87% fényáteresztés mellett, kétrétegű levegővel töltött ablaknál 2,8 W/m2K és 77%, míg kétrétegű hővédő üvegezésnél nemesgáztöltéssel 1,10 W/m2K és 56% ez az érték.

A hőátbocsájtási tényező, a k-érték (újabban U betűvel is jelzik) az anyagra (falra, ablakra, stb.) jellemző mutatószám, mely jellemzi szigetelőképességét, azaz mutatja, hogy az anyagon 1 m2-en, 1 óra alatt milyen mennyiségű hőenergia áramlik át, ha a külső-belső hőmérséklet különbség (Kelvin, vagy delta t) 1 C, k = W/m2K

Ahány ház, annyiféle ablakfunkció és műszaki követelmény. A bizonytalanságot és helytelen választást elkerülhetjük, ha odafigyelünk a részletekre!

Az "u" érték a műanyag ablak hőátbocsátási tényezője. Ez a szám egy képlet eredménye. Ez a szám minél kisebb, annál jobb.  Tehát ha egy műanyag ablak u értéke 1.0, az hatékonyabban szigetel, tehát takarékosabb egy olyan társánál, amelynek pl 2.8 W/m2K. Több "u" érték létezik. Az "ug" az üvegre, az "uw" az egész ablakra vonatkozik!

        Az ablaküveg

A magasabb u értékkel rendelkező ablaküvegek (ug=2,8 W/m2K) számos kellemetlenséget okozhat a vásárlónak. Azon kívül, hogy nem nyújtja a megfelelő hőszigetelést, az ablak csukott állapotában párásodhat. Hideg idő esetén pedig kellemetlen hidegérzetet biztosíthat az ablak közelében álló személynek. Ezért érdemes kiváló hőszigetelő üveggel ellátott műanyag ablakot választani pl., (ug=1,0 W/m2K).

 low e abra

hangszig

bizt uveg

Copyright © 2013. Műanyag ablakok - Ablakcsere Minden jog fenntartva.